Új utakon a költségvetés

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone

14 milliárdos főösszeggel terjeszti be a polgármester a város 2015-ös költségvetését.

“A közelmúltban kaptunk olyan kritikákat, melyek szerint súlyos hibát követtünk el azzal, hogy nem nyújtottuk be időben a város költségvetését” – kezdte tájékoztatóját Porga Gyula csütörtök délután. A törvény szerint a polgármesternek február 15-ig kell beterjesztenie a költségvetést, azt minden évben a februári közgyűlés tárgyalja – emlékeztetett a polgármester, aki szerint a parlamenti kampányban van olyan jelölt, aki „nehezen tudja pozicionálni, hogy mi egy parlamenti képviselő feladata. Az önkormányzati költségvetés nem az, ez a települési képviselők feladata és felelőssége.”

A KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZEGE 14 MILLIÁRD FORINT. A MŰKÖDÉSRE 10,8 MILLIÁRD FORINTOT SZÁNNAK, MÍG 3,2 MILLIÁRD FORINTOT FORDÍTANAK FEJLESZTÉSRE.

A 2015-ös költségvetést az önkormányzat úgy alkotja meg, hogy abban nem szerepel hitelfelvétel – sem működési, sem fejlesztési célra. A 3,2 milliárdos fejlesztéseket külső forrás nélkül képes megvalósítani a város.

dsc_6198-v-kk

“Régen volt ilyen jó költségvetésünk, ez több tényezőnek köszönhető” – fejtette ki a polgármester. – “A legfontosabb, hogy a magyar kormány konszolidálta az önkormányzati rendszert, Veszprém pedig az Aréna törlesztőrészleteinek átvállalásával újabb segítséget kapott. Az idén a kormány újabb 800 millió forinttal járult hozzá a költségvetésünkhöz.”

Új utakon folytatjuk

“Megteremtődött annak a lehetősége, hogy felülvizsgáljuk az adórendszert, és fokozatosan csökkentsük a vállalkozásokra nehezedő adóterheket, és ennek folyományaként később a lakossági terhek is csökkenhessenek” – emlékeztetett korábbi ígéretére a polgármester, hozzátéve: nem kell komolyan venni azokat, akik a választások utáni adóemeléssel riogatnak, hiszen adórendeletet csak az előző év végén lehet módosítani, nincs törvényi lehetőség arra, hogy ezt év közben megtegye az önkormányzat.

dsc_6210-v-kk

Veszprémnek vannak olyan városrészei, ahol nem lehet tovább halogatni

AZ ÚTHÁLÓZAT FEJLESZTÉSÉT, ERRE A CÉLRA 500 MILLIÓ FORINTOT

költ az idén az önkormányzat. A sportuszoda régi álma a veszprémieknek, ennek az előkészületeinek költségeit is beletervezték az idei költségvetésbe.

A szociális támogatási rendszer átalakulásával az önkormányzatok március 31-ig alkothatnak rendeletet a települési segélyezési rendszerről. A korábban Veszprémben szociális támogatásra jogosultak köre nem szűkül, a kialakult szociális háló nem sérül.

A polgármester holnap terjeszti be a költségvetést. A bizottságok a jövő héten tárgyalják, a közgyűlés elé február 26-án kerül.

Forrás: Vehir.hu