Példaértékű együttműködés

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone

Pannon-Tudás-Park néven Veszprémmel, Zalaegerszeggel és Nagykanizsával együttműködve indít közös projektet a Pannon Egyetem.

Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora kedden délután a projekt indításához kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egyetem három megyei jogú várossal, Veszprémmel, Zalaegerszeggel és Nagykanizsával karöltve egy jelentős projektet valósít meg az elkövetkező hét hónapban, melynek célja, hogy a Pannon Egyetem hálózatában részt vevő városok szorosabb együttműködést alakítsanak ki egymás és a felsőoktatási intézmény között.

AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS RÉVÉN A KÖRNYEZETIPAR ÉS ENERGETIKA, AZ INFORMATIKA ÉS ELEKTRONIKA, VALAMINT A GÉPIPAR TERÜLETÉN TUDÁS-INTENZÍV, HOZZÁADOTT ÉRTÉKKEL RENDELKEZŐ TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK JÖNNEK LÉTRE.

dr. Friedler FERENC
dr. Friedler FERENC

A rektor hangsúlyozta, hogy a Pannon Egyetem fontos feladatának tekinti a vidékfejlsztésben való részvételt, aminek során az egyetem partnervárosai is együttműködhetnek.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere szerint a projektnek köszönhetően az elmúlt időszakban egy nagyon szoros összefogás kezd kialakulni a résztvevő városok és a Pannon Egyetem között, amely példaértékűnek tűnik nem csak a felsőoktatás terén, hanem a kulturális és gazdasági területeken is: megtalálja azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek egyfajta mintaként szolgálhatnak az egész országban.

Balaicz Zoltán
Balaicz Zoltán

Balaicz Zoltán bízik benne, hogy a létrejövő pályázat is hozzájárul ahhoz, hogy a város műszaki képzése a minisztérium és a kormány támogatásával, valamint a Pannon Egyetemmel való szoros kapcsolat révén ki tud teljesedni és képes lesz lefedni a régió mérnök igényeit.

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere elmondta, hogy évekkel ezelőtt a Pannon Egyetem és a város vezetése elhatározta, hogy a jövőben szorosan kíván majd együttműködni. A városnak alapvető érdeke, hogy otthont adjon egy erős felsőoktatásnak, az egyetem pedig akkor tud erős lenni, ha egy gazdaságilag erős, folyamatosan fejlődő városban működik. Porga Gyula szerint a korábbi együttműködésnek most új hajtásai is kibújnak, hiszen a pályázatban résztvevő három város közös cél mentén gondolkodik. Nem azt kell keresnünk, ami elválaszt bennünket, hanem azt a közös pontot kell erősíteni, ami alapvető érdeke mind a három megyei jogú városnak.

Porga Gyula
Porga Gyula

A polgármester hozzátette, hogy egy megyei jogú városnak nem csak a közigazgatási határain belül kell gondolkoznia a jövőjéről, hanem a térségben is meghatározó szerepet kell betöltenie. Porga Gyula bízik abban, hogy a pályázat sikeres végrehajtása lehetővé teszi azt, hogy a három városban működő gazdasági társaságok a Pannon Egyetemmel együttműködve a kutatási eredményeket piacosítani tudják.

dr. Palkovics László
dr. Palkovics László

Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár szerint nagyon sok típusú felsőoktatási intézmény van Magyarországon, amiből egyedül a Pannon Egyetem működik hálózatos módon. Az államtitkár szerint a Pannon Egyetem képes arra, hogy nemcsak a saját városával, a saját szűk szakmai területén, hanem ebből kitekintve, másokkal is együttműködve hatékonyan tudjon működni. Dr. Palkovics László hozzátette: az elnyert pályázat egy jó stratégiai együttműködés kezdete.

 

Forrás: Vehir.hu