Mérföldkő az állatkert életében

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone

Teljesen megújult a Veszprémi Állatkert Gulya-dombi területe az elmúlt egy évben. 1,2 milliárd forint értékű fejlesztéssorozat ért véget pénteken.

A projektzáró eseményen dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa emlékeztetett: soha nem látott fejlesztés történt a Veszprémi Állatkertben, amely területében és látványosságában is jelentősen bővült.

dsc_9032-v-kk

“Veszprém ismét valamiben egyedülálló lett az országban, a projekt részeként létrejövő madárröpdéhez hasonló nincs hazánkban” – fogalmazott. Megjegyezte még, az is párját ritkítja Magyarországon, ahogy egy ilyen nagy volumenű beruházás ennyire professzionálisan és pontosan jött létre, ezzel az állatkert ismét bebizonyította, méltó a további bizalomra és fejlesztésekre – köszönte meg a közreműködők munkáját.

dsc_9075-v-kk
Porga Gyula, dr. Navracsics Tibor és Török László

Egy jelentős mérföldkőhöz ért az állatkert, de bízom benne, hogy lesz folytatás – vélekedett Porga Gyula polgármester a projektzárón, rámutatva: új szemlélet mutatkozott meg a fejlesztésekben. “Nagy teher került a vállunkra, hogy itt ne álljunk meg” – húzta alá. Kiemelte még, büszkék lehetünk arra, hogy egy veszprémi vállalkozásnak köszönhetően és magas minőségben készültek el a projektelemek.

dsc_9079-v-kk

Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója rövid számvetésében arról beszélt, hogy a teljes projekt folyamán mintegy félezer ember dolgozott, aminek végeredményeként teljesen új arculatot kapott a Gulya-domb, több eleme az országhatárán túl is hírnévre tett szert.

2013 augusztusában jelentették be hivatalosan, a kormány kiemelt projektté nyilvánította az állatkert fejlesztését. 2014 márciusában gördültek be az első munkagépek, májusban megnyílt a lámák látványkifutója, augusztusban elkészült az elefánt ház, szeptemberben pedig a lakók is megérkeztek. Télen birtokba vehettük az új orrszarvú házat, tavasszal megnyílt a fókák és pingvinek kiállítóhelye, végül pedig a madárbemutató komplexum is elkészült.

dsc_9107-v-kk

Az igazgató a jövőt firtató kérdésünkre válaszolva elmondta: “Mindig van valami újdonság a tarsolyunkban. A Gulya-dombon kiépült az új állatkert, de nem feledkezhetünk el a több mint ötven éves fejesvölgyi területről sem, szeretnénk modernizálni a régi állattartó helyeket, továbbá dolgozunk egy új gazdasági udvar tervein, illetve egy bakonyi parasztház és udvar bemutató kialakításán.”

dsc_9090-v-kk

A Veszprémi Állatkert kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúrafejlesztése valósult meg a „ZooEvolúció” című projekt keretében. Az Európai Unió által nyújtott támogatás összege 481,2 millió forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 40,1 százaléka. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az Európai Uniós támogatást jelentős, 718,8 millió forint központi kormányzati támogatás egészítette ki.

 

Forrás: Vehir.hu