Elkészült a Bakonyi Ház

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone

dsc_0878-v-kk_1 (1)Várhatóan májusban nyitja meg a kapuit a pontosan egy évvel ezelőtt leégett Bakonyi Ház.

 

 

 

 

 

Porga Gyula polgármester hétfőn délelőtt elmondta, hogy szinte napra pontosan egy esztendővel ezelőtt vált a tűz martalékává a Lackó Dezső Múzeum mellett álló Bakonyi Ház. A múzeum munkatársainak köszönhetően a kiállított tárgyak nagy része túlélte a tűzesetet, azonban az épület teteje szinte teljesen elpusztult. A Magyar Állam vis maior alapjából lehívott forrás mellett, a város és a múzeum sikeres ALFA pályázatot adott be melynek köszönhetően egy sokkal korszerűbb és biztonságosabb kiállítótér nyitja meg a közeljövőben a kapuit.

Porga Gyula és dr. Perémi Ágota
Porga Gyula és dr. Perémi Ágota

Schmidt István, a Városfejlesztési iroda vezetője hozzátette: a rekonstrukciónak köszönhetően minden sérült szerkezeti elemet kicseréltek a szakemberek, és kiépítették az épület falfűtését is, amely lehetővé teszi, hogy a Bakonyi Ház az év minden napján fogadhassa a látogatókat. A legnagyobb kihívást a tetőszerkezet pótlása jelentette, hiszen nagyon nehéz volt hozzáértő nádfedőt és megfelelő mennyiségű nádat találni, azonban mára az a munka is elkészült.

Schmidt István
Schmidt István

Dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a korszerű fűtési rendszernek köszönhetően jövőben már a téli időszakban is nyitva lesz a Bakonyi Ház a látogatók előtt. A múzeum kollégái jelenleg is azon dolgoznak, hogy minél több színes programmal töltsék meg az épültet ebben az időszakban is. A fűtési rendszer mellett újdonság lesz a tavasszal elkészülő botanikus kert, ahol a legfiatalabbak ismerkedhetnek a dísznövények és haszonnövények termelésével, a kiállítótérben pedig interaktív elemekkel találkozhatnak majd a látogatók. A Bakonyi Ház várhatóan a megmenekült kiállítási tárgyak restaurálása után, a múzeumok világnapján, május 18-án nyitja meg a kapuit.

dsc_0878-v-kk

Dr. Perémi Ágota hozzátette, hogy a házat a jövőben kamerákkal is védeni fogják. Az igazgató szerint nagyon fontos, hogy mi, veszprémiek is odafigyeljünk arra az épületre, amely túlélte a második világháborút is.

 

Forrás: Vehir.hu