Családbarát Önkormányzat díjjal ismerték el Veszprémet

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete által gondozott kitüntetést Porga Gyula polgármester vette át július 11-én a budapesti MOM Parkban a Népesedés Világnapjához kapcsolódó ünnepség keretében.

Veszprém először 2009-ben nyerte el ezt a megtisztelő címet. Az önkormányzat akkor több családbarát intézkedés bevezetésére tett vállalást a jövőre vonatkozóan, melyek eredményességének bizonyítéka az, hogy idén ismételten elnyerte a megyeszékhely ezt a kitüntetést.

A díjhoz kapcsolódó pályázati anyagot május 30-ig lehetett benyújtani, melyet az önkormányzat sikeresen elkészített és beadott. A továbbiakban felsorolt intézkedések, fejlesztések és felújítások elismeréséül a pályázat pozitív elbírálásban részesült, ennek értelmében Veszprém egy újabb éven keresztül viselheti ezt a megtisztelő címet.

Veszprém Város Önkormányzata folyamatosan törekszik a gyermekbarát létesítmények, bababarát ügyfélszolgálatok kialakítására. Hiánypótló a városban az eddig hat alkalommal, az önkormányzat által megszervezett egész nyáron elérhető napközis tábor, mely a gyerekek felügyelete, ellátása mellett, élményt nyújtó programokat is biztosít. 2015. január elejétől kedvezményes bérletet válthatnak a kisgyermekes szülők a helyi járatokra.

csaladbaratonkormanyzat_vp_1

 

Az önkormányzat, a Családsegítő Központ, több intézményünk, civil szervezetek közösen szerveznek programokat a szabadidő hasznos eltöltésére gyermekek, családok számára, vagy csatlakoznak egymás programjaihoz. Az önkormányzat kiemelt partnernek tekinti azokat a civil szervezeteket, amelyek a családdal (gyerek, nagycsalád, házasulandók, szép korúak) foglalkozik. Folyamatos köztér- és parkfelújítások mellett, bővítik a játszótereket, fejlesztik a sportlétesítményeket.
Nagy népszerűségnek örvend a gördeszka pálya, kerékpártárolók és kerékpárút hálózat bővítése. Pályázatok útján újulnak meg az intézmények, iskolák, valamint a Városi Művelődési Központot.

Veszprém város az elmúlt 10 év során kiemelt figyelmet fordított az akadálymentesítésre, valamennyi új beruházás során.
A belváros rehabilitációja során megvalósultak olyan projekt elemek, amelyek a családok számára teszik élhetőbbé a belvárost. A város legsűrűbben lakott körzetében a Smaragdváros projekt, a város ezen tömbházakkal övezett részét tette élhetőbbé, óvoda felújításokkal és játszótérépítésekkel, közösségi terek kialakításával. A Kolostorok és Kertek projekt volt az utóbbi időszak legnagyobb összefüggő zöldfelületi fejlesztése. Nem csak egy hagyományos felújításon esett át a Séd-völgy területe, hanem funkciójában és tartalmában is számos változás történt.

A “Szociális városrehabilitáció Veszprémben” című projekt keretében a Ringató Körzeti Óvoda Erdei-, Kuckó Tagóvodáinak belső átalakítását végezték el, a Ringató óvoda épülete elbontásra került és új, korszerű, akadálymentesített, gazdaságosan üzemeltethető óvoda építése valósult meg. A Veszprémi Állatkert történetének legnagyobb volumenű beruházásának újabb elemét tekinthetik meg az állatszerető családok, gyerekek, a fókák és pingvinek elfoglalták medencéiket. A város a közbiztonsági mutatók alapján az ország legbiztonságosabb megyeszékhelye. Veszprémben fokozott figyelmet fordítanak a gyermekek biztonságára, ezért a város ideális terepnek bizonyul a gyerekek biztonságos önállósodására.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata kezdeményezései, fejlesztései Veszprémet igazi családbarát településsé teszik, ahol jó élni, biztonságban gyermeket vállalni és felnevelni, továbbá nem kell kényszerűségből választani a munkahely és a család között.