Ajánlott hétvégi program: Elefánt megfigyelés

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone

Hivatalosan megnyitotta kapuit az elefánt park a Veszprémi Állatkertben, péntektől nyomon követhetik a látogatók Nuka, Dinkar és Félix mindennapi életét.

A Veszprémi Állatkert életének legnagyobb fejlesztéssorozata zajlik jelenleg, ez a befektetés pedig nem csak forintokban mérhető megtérülést hoz, hanem Veszprém és térsége számára is eredményeket produkál – ismertette dr. Navracsics Tibor országgyűlési képviselő a hivatalos átadó ünnepségen csütörtök délelőtt.

Molnár Tamás és dr. Navracsics Tibor
Molnár Tamás és dr. Navracsics Tibor

Mint mondta, a projektnek köszönhetően megszépül a környezet, szabadidő és oktatóközpont létesül, illetve a turisztikai látványosság mellett Veszprém hírét viszi a világba, hiszen ezekkel a fejlesztésekkel már nem csak országosan lesz még ismertebb, hanem a nemzetközi rangsorban is megjelenik az állatkert. – Ha az éves látogatószámot a város lakosságához viszonyítjuk, akkor az ország leglátogatottabb állatkertjéről van szó – vélekedett. – A későbbiekben több turista, több látogató, nagyobb hírnév és a befektetések tekintetében is kedvezőbb pozícióba kerülhet a város – sorolta a fejlesztések következményeit. 

Porga Gyula (j)
Porga Gyula (j)

Porga Gyula polgármester szerint szimbolikus jelentőségű az Elefánt Park átadása, ami az elmúlt négy év városfejlesztési filozófiáját mutatja. – Minden elvégzett munka csupán eszköz ahhoz, hogy a veszprémi közösség tovább erősödjön. A megyeszékhely büszkesége a Veszprémi Állatkert, ami nem csak a helyieknek, hanem az ide érkező vendégeknek is a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtja – hangsúlyozta, hozzátéve, a beruházás során az is szempont, hogy veszprémiek végezzék a munkálatokat. A fejlődés azonban nem öncélú – jegyezte meg –, hiszen a környékünkön élőkre is figyelnünk kell. Akkor lehetünk erősek, ha vannak szövetségeseink és hasonlóan gondolkodunk.

e3

Molnár Tamás, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója a projektet ismertetve elmondta, az elefánt park a Veszprémi Állatkert kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúrafejlesztés címén megvalósuló projekt keretében valósult meg. Az Európai Unió által nyújtott támogatás összege 481,2 millió forint, melyet 718,8 millió forint központi kormányzati támogatás egészített ki. A beruházás keretében összesen hat, a látogatók számára akadálymentesen is megközelíthető létesítmény jön létre: elefánt park, madár röpte, orrszarvú ház és kifutó, vizes élővilágot bemutató kifutó, valamint egy látvány kifutó, összesen mintegy 21 ezer négyzetméteren. A fejlesztések eredményeként lehetővé válik a szolgáltatások bővítése, az oktatási funkciók erősítése, valamint a szezonalitás csökkentése is. A tervek alapján az éves látogatószám a jelenlegi 241 ezerről 300 ezerre nő. 
A most átadott elefánt parkban egy fűtött látogatótérrel rendelkező elefánt ház, 1100 négyzetméteres belső, valamint 5400 négyzetméter alapterületű külső kifutó valósult meg. 

Török László (j)
Török László (j)

Török László állatkert igazgató különlegesnek nevezte az idei évet, hiszen soha nem látott fejlesztések zajlanak a parkban, a mostani elefántok érkezésével pedig egy régi álma teljesült a veszprémieknek. – Az elefánt park európai mércével is megállja a helyét – húzta alá az igazgató.

e5

Az elefántok a legnépszerűbb állatkerti állatok közé tartoznak, melyek egy modern turisztikai elvárásoknak megfelelő állatkert látványosságai közül nem hiányozhatnak. Nuka, Dinkar és Félix, az elefánt park Észak-Németországból érkezett 4 esztendős kis elefántjai máris megszokták új otthonukat. Az idén 56 éves Veszprémi Állatkert Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje, melynek területe időközben 30 hektár nagyságúra növekedett és évi 250 ezer látogatójával a régió egyik kiemelkedő turisztikai célpontjává vált.

e6

A hat projektelemből álló beruházás az állatkert több helyszínén is zajlik. A fejlesztések várhatóan 2015 tavaszára készülnek el, így 2015 főszezonjában egy teljesen megújult állatkert fogadja majd a Veszprémbe érkezőket. 

 

Forrás: Vehir.hu