Tehermentesítheti a veszprémi belvárost az új út

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone

Átadták a Radnóti teret a Budapest úti körforgalommal összekötő észak-­déli főtengelyt csütörtök reggel.A mintegy 624 méter hosszú útszakasz célja, hogy tehermentesítse a Budapest út Hotel előtti részét, valamint a Budapest út–Brusznyai út–Mártírok úti csomópontot, továbbá a Bajcsy­Zsilinszky utca előtti csomópont és a Radnóti tér közötti szakaszt. A használatbavételi engedély szerdán emelkedett jogerőre, az utat az autósok csütörtök reggeltől használhatják.

150116_ut01

Az átadón Brányi Mária alpolgármester elmondta, a beruházás után az Ádám Iván utcai csomópont derékszögben csatlakozik az új útszakaszra. A Radnóti téren egy háromágú körforgalmi csomópont jött létre, amelynek déli ága egy négyágú körforgalomba fut, biztosítva a kapcsolatot az Almádi, az Ibolya és a Rózsa utcák között. Brányi Mária hozzátette, az utóbbi hetekben az autósok már használhatták a kettős körforgalmi csomópontot ­köszönhetően a közlekedési hatóság ideiglenes használati engedélyének ­, amelyek tökéletesen vizsgáztak.

150116_ut02

Némedi Lajos alpolgármester kiemelte, a nyolcvanas évek végétől, amikor a belső útgyűrű elkészült, a város közlekedésszerkezetének javítását szolgáló útszakasz építésére kevés példa akadt. Felhívta a figyelmet, az út átadása egy évek óta folyó tudatos közlekedésfejlesztés eredménye, amelynek irányítója Brányi Mária. Hangsúlyozta, a belváros közlekedési terheltsége nagymértékben csökken, illetve eloszlik az útnak köszönhetően, valamint a fejlesztéssel új zöldfelületek is létrejöttek. Hozzátette, a város közlekedésének korszerűsítésére további tervek állnak rendelkezésre.

150116_ut03

A főtengely mentén közös járdát és kerékpárutat, valamint parkolókat is kiépítettek. Az útszakasz nem kap új nevet, a térképeken az Almádi út folytatásaként szerepel majd. Az Ádám Iván utca egyirányú forgalmi rendje megmarad. A csaknem 400 millió forint értékű beruházás az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Ahogyan arról lapunkban korábban beszámoltunk, az úttal párhuzamosan harminc, míg a Muskátli utca 2­8. számú ház mellett 41 parkolóhely létesült. Előbbi ingyenes lesz, a Muskátli utcai parkoló pedig a fizetőparkoló rendszer részét képezi. Az útszakasz mentén két új buszöböl is épült. Azt, hogy mely helyi járatú és távolsági buszok állnak majd meg, a menetrendvizsgálat alapján egyezteti a szolgáltatóval a városvezetés.

Az önkormányzat tervei szerint a gyűjtőút építésének második ütemében az utat, európai uniós forrás bevonásával, a Mester utca irányában a belső körgyűrű felé folytatnák tovább, ahol további 110 parkoló létesülne.

Forrás: Veszprem.hu