Országos fődíj Veszprémnek

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone

A Virágos Magyarországért verseny díjkiosztóján országos fődíjat vehetett át nagyváros kategóriában Veszprém múlt pénteken a fővárosban, közölte az önkormányzat.

141205_park_01

 

A díj odaítélése után Józsa Tamás polgármesteri kabinetvezető úgy fogalmazott, “Veszprém, az élhető város – ezt a törekvésünket próbáljuk minden formában megvalósítani és tevékenyen szerepet vállalni abban, hogy mind az itt élő emberek, mind az ide látogató turisták ezt a miliőt érezzék. Ezért fontos, hogy a hétköznapokban is egy szerethető, kellemes környezetet alakítsunk ki a városban, zöldfelületek növelésével és virágok telepítésével.”

Virágos01_470

A két évtizedes múltra viszszatekintő Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny zsűrije a díjak odaítélésekor fokozottan figyelembe veszi a település gondozottságát, tisztaságát, egységes képét, annak zöldfelületeit, azt, hogy mennyire vonják be a lakosságot és a civil szervezeteket a városszépítésbe, a település turisztikai jelentőségét és felkészültségét, látogató- és vendégbarát szemléletét, az önkormányzat ez irányban tett erőfeszítéseit, a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programjait és azok eredményeit, valamint a korszerű hulladékgazdálkodást és a megújuló energiák felhasználását.

141205_völgy_01

ózsa Tamás elmondta, Veszprém városa 172 hektár zöldterülettel rendelkezik. A parkfenntartás keretében 25 ezer darab fát és 2400 négyzetméter virágfelületet gondoznak. Parkfenntartásra, köztisztasági feladatokra és egyéb üzemeltetési feladatokra mintegy 640 millió Ft-ot fordítottak 2014-ben. A közterültekre 30 ezer tő egynyári virágot, 27 ezer tő kétnyári virágot, valamint 11 ezer hagymás növényt ültettek ki évente. Emellett idén 641 fát és több mint 24 ezer cserjét ültettek el a közterületeken. Hozzátette, a város 24 hektár véderdővel rendelkezik, és további 15 hektár erdő telepítése van folyamatban.

141205_tűztorony_01

„A Veszprém Virágváros mozgalom keretében évről évre változó akciókkal vonjuk be a lakosságot, az intézményeket és a vállalkozásokat a közterület szépítésébe. Az előző években virág- és cserjeosztás történt, valamint a társasházakkal közös zöldterület-rendezések valósultak meg. Ebben az évben 1600 cserjét ültetettünk el a résztvevőkkel 29 helyszínen” – tette hozzá.

141205_kokó

A zöldfelületeket érintő befejezett fejlesztések között megtalálható a Séd-völgy, valamint a belváros rehabilitációja, a lakótelepi Smaragdváros program, az észak-déli közlekedési tengely, a Budapest úti körforgalom kialakítása, a Csillag és Ady utcák megújítása, az állatkertben zajló projektek, a Vörösmarty tér kertészeti rendezése, a világháborús sírkert rendezése az Alsóvárosi Temetőben, valamint fasorfelújítások történtek a Viola, Petőfi Sándor, Akácfa, Aranyoskút, Szófia, Május 1., Victor Hugo, Borsos József és Botev utcában.

Virágos02_470

Az előkészített fejlesztések körében, például a Budapest út–Bajcsy-Zsilinszky út–Mártírok útja kettős körforgalom kialakításakor és az Egyetem utca rekonstrukciója során is nagy gondot fordít a város a zöldterületek fejlesztésére.

 

Forrás: Vehir.hu