Megérkeztek a pingvinek és fókák!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone

Ma megérkezett a pingvinek első csoportja az állatkerbe, és a fókamedencében is már hárman úszkálnak.

Benépesül a Veszprémi Állatkert fejlesztés-sorozatának következő, egyben talán legjobban várt eleme, a fóka és pingvin bemutató komplexum. Eddig ilyen „vizes” kifutóval nem találkozhattak a látogatók, de az állatkertészek tervei szerint április közepétől megnyílhat a várva – várt projekt.

img_7248-v_1

A Veszprémi Állatkertben először mutatnak be borjúfókákat, név szerint a Németországból érkező Lili és Robi, és a Dél-franciaországi Pierre. A szomszédos kifutóban pedig mindösszesen 16, Angliából, Living Coastsból illetve két francia állatkertből, Mulhouseból és Peaugresból érkezett pápaszemes pingvint láhtatunk majd.

img_7170-v_1

Néhány hónappal ezelőtt még szinte kilátástalannak tűnt a borjúfókák beszerzése, mivel az előző év őszén egy vírusfertőzés miatt Észak-Németországban több, mint ezer fóka pusztult el. A Veszprémi Állatkert nemzetközi jó hírnevének, a külföldi viszonylatban is kiemelkedően jó megítélésű új fóka tartó – és bemutató hely kialakításának köszönhetően, hosszas egyeztetés után sikerült rátalálni az állatkertbe érkező első állatokra. A borjúfókák nagyon érzékenyek a vízminőségre és takarmányra. Speciális étrendjük nagy részét különböző halak teszik ki, mint például makréla, tintahal és hering.

img_7226-v_1

A pápaszemes pingvinek a nemzetközi fajkoordinátor javaslatára érkeztek az előzőekben felsorolt angol és francia állatkertekből, azzal a szándékkal, hogy itt Veszprémben is szaporodhasson a közkedvelt madárfaj. E Dél-Afrika sziklás, kavicsos partjain őshonos pingvinfaj magyar nevét a szemei felett látható csupasz rózsaszín bőrfelületről kapta. Ennek szerepe az állat testhőmérsékletének egyensúlyban tartása: amikor megemelkedik a hőmérséklet, több vér jut ide (a felület ettől még élénkebb színt kap), ami lehűlhet. Egyébként a madár pingvinhez méltóan fekete és fehér.

img_7274-v_1

Az úszóbajnok fókákkal és a totyogó, mókás pingvinekkel néhány hetes beszoktatási idő után,

ELŐRELÁTHATÓLAG ÁPRILIS KÖZEPÉTŐL TALÁLKOZHATNAK A LÁTOGATÓK VESZPRÉMBEN.

Forrás: Vehir.hu