Kultúrközpont lesz a Hemo-ból

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone

Az Agóra Veszprém projekt költségvetése 685 millió forint, amit teljes egészében uniós pályázati forrásból származik. A munkálatok 2014 elején kezdődhetnek meg, a lakosok várhatóan 2015. első negyedévében vehetik birtokba a létesítményt.

veszprem_hemo_01

Porga Gyula polgármester a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a veszprémi kulturális ellátórendszer jelentős átalakuláson megy át, amelynek egyik sarokpontja lesz az ingyenesen az önkormányzat tulajdonába került egykori HEMO épülete. A város célja, hogy a kultúrára szánt forrásokat a lehető leghatékonyabban használják fel, az minél nagyobb arányban járuljon hozzá a kulturális termékek előállításához, és minél kevesebbet kelljen arányaiban az épület fenntartására költeni. Ezért költözött a Jutasi úti lakótelepre a VMK és a Kabóca Bábszínház.

A városnak régi álma, hogy méltó körülmények között működjön a művelődési központja, ám hiába pályáztunk több alkalommal is a Dózsa úti épület rekonstrukciójára. A Táborállás téri ingatlannal azonban elsőre sikerült nyernünk. A cél, hogy az új helyen még magasabb színvonalon működhessenek az ide költözött intézmények.

Veszprémet jelentős civil élet és amatőr művészeti mozgalom jellemzi, fontos, hogy ezeket a csoportokat ki tudjuk szolgálni. A pályázatot a veszprémi önkormányzat egyedül nem lett volna képes összeállítani, nagy szerepük volt azoknak az intézményeknek, szervezeteknek és együttműködő önkormányzatoknak, akik partnerként részt vesznek a projekt előkészítésében és megvalósításában is.

Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester elmondta: jelenleg is folynak az egyeztetések arról, hogy mely feladatok működhetnek az építkezés ideje alatt is a HEMO-ban.

Brányi Mária alpolgármester felelvenítette: az elmúlt egy évben az önkormányzat intézményei bérlőként költöztek be az egykori helyőrségi művelődési otthonba.

A volt HEMO egy 1990-ben épített középület, a kor átlagos épületszerkezetinek alkalmazásával. Az épület azóta semmilyen felújításon nem esett át, ez most, 24 év után változhat meg. A pályázat alapján a hasznos alapterület maximum 3000 m2 lehet.

Érdekesség, hogy a következő időszakban újul meg az étterem-konyha rész is, de ez egy másik pályázatból, a Smaragdváros nevű szociális városrehabilitációs projekt keretében valósul meg.

Az Agóra projektben a homlokzat- és tető hőszigetelést javítása, a korszerűtlen ablakok cseréje szerepel. Kicserélik, illetve felújítják a villamos és gépészeti vezetékeket, berendezéseket. A pályázat előírja megújuló energia felhasználását, a tervezés során napkollektorok és napelemek beépítése mellett döntöttek. Az akadálymentesítés érdekében szükségessé válik lift beépítése, akadálymentes vizesblokkok kialakítása. Az elavult tűz- és füstjelző rendszert cserélni kell.

veszprem_hemo_03

A homlokzati és tetőszigetelések, ablakcserék, napelemek, napkollektorok beépítése az üzemeltetési költségeket jelentősen csökkentheti, így a VMK működése jóval költséghatékonyabb lesz a Dózsa úti épülethez képest. A pályázat lehetőséget nyújt beépített színháztechnika és nézőtéri rendszerek felújítására, beépített installációfogadó szerkezetekre, mozgatható térelválasztó falak építésére, beépített bútorokra.

 

A felújításnak köszönhetően 2017-re évi 120 ezer fős látogatottságra számítanak, az épület befogadókészsége hétszázról 850 főre emelkedik.

A sajtótájékoztatót és projektnyitót követően lakossági fórumot tartottak a témában.

Összefoglaljuk, mi hol hogy lesz majd a megújuló épületben.

veszprem_hemo_02

Földszint

 • A Kabóca Bábszínház jelenleg használt területén valósul meg a színházi, mozgásművészeti gyakorló terem, illetve a baba-mama foglalkoztató és ezek kiszolgálóegységei
 • A jelenlegi próbaterem újabb funkciókat kap: színházi, mozgásművészeti gyakorlóterem és interaktív oktatóterem lesz.
 • A kamaraterem a jelenlegi helyén marad. Az álmennyezetet elbontják és a mennyezet világítástechnikája stúdiószerűre alakítják át.
 • A kamaraterem mögötti mozgásművészeti gyakorlóteremhez vizesblokkot alakítanak ki.
 • Az előcsarnokban az elektromos kapcsolóhelyiség mérete csökken, kialakítanak egy pénztárat, a ruhatárban a jelenlegi ajándékbolt helyén közhasznú információs szolgáltató kap helyet.

Emelet

 • A színházteremben akusztikai álmennyezet-, falburkolat- és székcsere lesz, és megoldják légkondicionálást is.
 • A színházhoz tartozó öltözőket és vizesblokkokat felújítják.
 • A színház melletti próbaterem igény szerint öltözőként is használható lesz.
 • A folyosón lévő raktárak elbontásával az egész emelet egységesebb teret alkot, itt könyvtár és kiállítótér lesz.
 • Az emelet egyéb irodái, klubszobái, kiállítótermei megmaradnak, 3 helyen készül mobil válaszfal.

Tető

 • A tetőre új szabványnak megfelelő hőszigetelés kerül, erre helyezik el a napelemeket, napkollektorokat és hűtéshez szükséges gépészeti berendezéseket.

Letölthető dokumentumok:

Hemo fejlesztés földszinti alaprajza (2.21 MB)

Hemo fejlesztés emeleti alaprajza (1.31 MB)

Forrás: Vehir.hu