Elkészült az érsekség turisztikai központja

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az egyházi tematikájú központ négy szinten nyújt interaktív, Veszprémhez kapcsolódó információkat és szolgáltatásokat az odalátogató turistáknak. A projekt célja, hogy minden Veszprémbe érkező számára vonzóvá tegye a várost, életre keltve annak egyházi és világi értékeit. Az összesen 881 millió forintból megvalósuló központot Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg, majd a jelenlévők megtekinthették a Szalézi Szent Ferencről elnevezett épületet.

ersekseg_1

A sajtótájékoztatón Szijjártó Orsolya projektmenedzser az új központot két szempontból is fontosnak tartotta. – Olyan kiállítás, amely a vár és a város történetét dolgozza fel, még nem volt. Másrészt pedig kiemelkedően fontos tény, hogy a város az egyház nélkül nem tudja fejleszteni a turizmusát. A világon 300 millió turista indul útnak vallási okokból évente, a világ összes utazásainak 32%-a vallási indíttatású. Magyarországon ez a szám egyelőre 8%. – támasztotta alá adatokkal is az esemény fontosságát a projektmenedzser.

 Dr. Navracsics Tibor és Szijjártó Orsolya

dr_navracsics_tibor_es_szijjarto_orsolya

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a város kincsestárának kinyitásához hasonlította a központ létrejöttét, hangsúlyozva, hogy „a megújuló épületek mutatják városunk fejlődését, amely csak akkor tud megújulni, ha a múltjára odafigyelő, gondoskodó közösség tartja fent”. – Az épület szimbolikus jelentőséggel is bír: jó példát mutatva a városi önkormányzat és az érsekség a város érdekében történő együttműködésére – húzta alá a veszprémi származású politikus.

A Szaléziánumot Szalézi Szent Ferencről nevezték el, akit az emberek közti jó kapcsolatokért felelős szentként tartanak számon, emellett pedig ő az írók és újságírók védőszentje is. Dr. Márfi Gyula reményét fejezte ki, hogy az új központ szentélyként fog működni az idelátogatók számára. Ezt követően a veszprémi érsek megszentelte a helyet, majd pedig a látogatók bebarangolhatták az épületet.

ersekseg_02

 A turisztikai központ modern, 21. századi technikával mutatja be a múltat az érdeklődőknek. A földszinten és az emeleten állandó, valamint időszaki kiállítások idézik meg a „halimbai esperes”, Szalai Miklós életét és az egyház érdekességeit. A termek között járva pazar barokk falfestményekben gyönyörködhetünk, a kor hangulatát pedig barokk zeneművek és tárgyak elevenítik meg.
 
 
 
 
 

ersekseg_03

A vetítőteremben virtuális utazáson vehetnek részt a turisták, ahol megtekinthetik Veszprém és az egyházmegye legérdekesebb látnivalóit. A tetőtérben ízelítő várja a látogatókat többek között az egykori püspök, Padányi Bíró Márton értékes tárgyaiból: miseruhája, pásztorbotja és kelyhe is látható, amelyeket eddig a katolikus egyház nem tárt a nyilvánosság elé. Ezen felül virtuális könyvek, zenesarok és digitális képkeretek nyújtanak maradandó élményt az érdeklődőknek.

A központban a kisebbekről sem feledkeztek meg, számos lehetőség várja a családos látogatókat is. A gyerekek bepillanthatnak egy hegedűkészítő munkájába, kipróbálhatják a gyertyaöntést, megismerkedhetnek az ostyasütés folyamatával, valamint kézműves foglalkozások, és egy külön játszószoba várja őket.

Dr. Mail József apát a megnyitón úgy fogalmazott, hogy „ha Párizs megért egy misét, akkor ez legalább száz misét ér meg.” És ha egy misét nem is ér meg mindenkinek a múltat a jelenkor technikáival ötvöző központ, a veszprémieknek egy látogatást mindenképp. A Szaléziánum nyári időszakban minden nap, téliben pedig hétfő kivételével egész héten várja a látogatókat november 3-tól.

Forrás: Vehir.hu