Egyedülálló együttműködés az egyetem és a város között

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone

Széles körű, szerteágazó munkát végez a tanács, a közös információs és döntési fórumon minden alkalommal több olyan témát tárgyalnak, melyek a város és a térség fejlesztését, jövőjét szolgálják. A legutóbbi ülésen szó volt arról, hogy Volkra Ottó-díjat alapítanak, amit az a személy kap, akinek meghatározó szerepe van a város és az egyetem kapcsolatának erősítésében (Volkra Ottó 1710 és 1720 között volt veszprémi püspök, segítségével a város fejlődőképes, európai jövővel rendelkező központtá vált).

Létrehoznak egy szépirodalmi gyűjteményt, a Sziveri János Intézet – Közép- és Kelet-európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpontot, melynek feladata a 20. század második felében megjelent és kortárs magyar nyelvű közép-kelet-európai folyóiratok gyűjtése, eddig mostohán kezelt életművek feltárása.

Az önkormányzati online “panaszkezelő rendszer” célja a polgárbarát önkormányzat, azaz, hogy a veszprémiek problémái a lehető leggyorsabban eljussanak az illetékes köztisztviselőkhöz és az állampolgárok – otthoni eléréssel, könnyen és kényelmesen – minél előbb választ kaphassanak a kérdéseikre.

Az együttműködés keretében idén a polgármesteri hivatal három munkatársa – sikeres felvételi vizsga után – e-közigazgatást tanulhat az egyetemen, a szakemberek díjmentes képzésben részesülnek évi egymillió forint értékben.

A tanács tagjai a közös célok, programok, fejlesztések megvalósítása érdekében alapítványt hoznak létre, melynek feladata, hogy támogasson minden olyan projektet, amely új befektetőket vonz a városba, a térségbe, és ösztönzi a munkahelyteremtést, elsősorban a zöldgazdaságban. Az Innovációs Alapítvány célja többek között a végzett hallgatók számára munkaalkalmak teremtése, a város megtartóképességének növelése, a foglalkoztatási szint javítása. A tanács tagjai bíznak benne, az együttműködés olyan eredményeket hoz, melyek a város jövőjét, a térség fejlesztését szolgálják.

Információs és döntéshozó fórum

A Pannon Egyetem Szenátusa és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata tavaly szeptemberben tartotta együttes ünnepi ülését. Létrehozták a Veszprém Egyetemi Város Tanácsát, a kilenctagú testületben a város és az egyetem vezetői, valamint a veszprémi érsek kapott helyet. A tanács egy közös egyeztetési és döntési fórum, munkája szertágazó, hatásköre kiterjed a várost és az egyetemet érintő valamennyi közös ügyre. A tanács az elmúlt időszakban három alkalommal ülésezett.

Forrás: Napló-Online